Badania na nietolerancję glutenu

Badania na nietolerancję glutenu

Popularność bezglutenowej diety nieustannie rośnie. Przede wszystkim taką dietę stosują osoby, które są chore na celiakię. Takie osoby kategorycznie nie mogą spożywać glutenu w codziennej diecie. Jednak dietę bezglutenową stosują chętnie również osoby zdrowe. Dieta bezglutenowa ma wiele korzyści zdrowotnych, a czasami pomaga nawet schudnąć.

Badania potwierdzające nietolerancję glutenu

nietolerancja glutenu badaniaDieta bezglutenowa często wydaje się skomplikowana osobom, które nigdy jej nie próbowały. Na diecie bezglutenowej trzeba wystrzegać się niektórych zbóż, przede wszystkim pszenicy, w której znajduje się najwięcej glutenu. Poza tym, dieta bezglutenowa może być tak samo smaczna i ciekawa jak dieta tradycyjna, podczas której nie trzeba eliminować glutenu z codziennych posiłków. Osoby, które nie mogą jeść glutenu, po jego spożyciu mogą narazić się na różne skutki uboczne, na przykład na ból brzucha czy inne dolegliwości, nietolerancja glutenu badania mogą potwierdzić schorzenie.. W sklepach można coraz częściej znaleźć bezglutenowe produkty. Wśród bezglutenowych produktów znajdują się między innymi bezglutenowe mąki. Takie mąki to na przykład mąka kukurydziana, mąka jaglana, mąka gryczana czy mąka ryżowa. Oprócz tego, w sklepach można kupić słodycze bezglutenowe czy bezglutenowe pieczywo, które jest równie smaczne, co pieczywo pszenne. Bezglutenowe produkty to również ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, warzywa, owoce czy ziemniaki.

Podczas codziennej diety, w posiłkach nie powinno zabraknąć niezbędnych witamin oraz minerałów. Dieta powinna być bogata w składniki odżywcze i wartościowa. Dieta bezglutenowa, dieta wegańska czy dieta wegetariańska to rodzaje diet, które są coraz bardziej popularne, i z których korzysta coraz więcej osób lubiących eksperymentować w kuchni.