Za jedna z najsmaczniejszych kuchni, uchodzi kuchnia azjatycka. Jednak w jej obrębie, szczególnie wyróżniają się kulinaria z Wietnamu. Tamtejsza kuchnia to bogactwo przypraw, aromatów oraz smaków, z jakimi nie mamy do czynienia na co dzień.
Specjały kuchni wietnamskiej
Moda na kuchnię orientalną nie ustaje, a ludzie, którzy wracają z tamtych stron są w niej zakochani. Mowa tu nie tylko o Polakach, ale niemal o wszystkich zachodnich nacjach, które cenią sobie dobre jedzenie. Na szczęście nie musimy jechać do Wietnamu, by poznać jego specjalności kulinarne, bowiem niemal w każdym polskim mieście działa taka restauracja. Oczywiście wśród nich znajdziemy te lepsze, jak i te gorsze. Większość z lokali, jakie serwują dania azjatyckie to raczej bary szybkiej obsługi niż wykwintne restauracje. Jednakże jeśli dobrze poszukamy, to na pewno znajdziemy lokal, w którym kulinaria są na najwyższym poziomie. Najczęściej są to restauracje, w których gotują kucharze z Wietnamu, często jedni z najlepszych. Wietnamska kuchnia odznacza się smażonymi potrawami z drobiu oraz bardzo wyrazistym smakiem. Używa się też bardzo dużej ilości warzyw i owoców, w tym tych egzotycznych. Mocną pozycją w wietnamskim menu są także ryby, które podaje się na niezliczoną ilość sposobów. Kuchnia wietnamska jest lekka, świeża i aromatyczna, przez co godna polecenia dla osób, które mają wrażliwy żołądek i nie mogą spożywać ciężkostrawnych potraw. Ważnym elementem wietnamskiej kuchni jest wiele rodzajów ryżu.
Bez wątpienia kuchnia wietnamska uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jej bogactwo i ilość dań są naprawdę godne podziwu. Niestety nie każdy może i umie gotować jak azjatyccy mistrzowie kuchni, toteż najlepiej wybrać się do renomowanej, wietnamskiej restauracji.