Zastosowanie stali kotłowej

Zastosowanie stali kotłowej

 

Spośród wielu występujących na ziemi surowców, tym zdecydowanie najtwardszym jest stal. Z tego właśnie względu stosuje się ją do budowy elementów mechanicznych, które muszą cechować się największa odpornością. Aby dodatkowo wzmocnić właściwości stali, dosyć często dodaje się do niej inne składniki chemiczne.

Właściwości stali kotłowej

13CrMo4-5Stal jest bardzo zróżnicowanym surowcem, dzielącym się na kila gatunków. Nowe gatunki stali wytwarza się, dodając do niej różnego rodzaju związku chemiczne, które zwiększają właściwości, takie jak wytrzymałość czy podatność na obróbkę. Przykładem jest stal kotłowa 13CrMo4-5 , która dzięki dwóch dodanym do niej związkom chemicznym, jest materiałem znacznie trwalszym i znoszącym bardziej wymagające warunki niż inne surowce. Mianowicie, ten rodzaj stali jest w stanie znieść temperatury dochodzące do 600 stopni Celsjusza. W związku z tym, produkuje się z niej na przykład kotły grzewcze, albo elementy konstrukcyjne różnego rodzaju elektrowni czy elektrociepłowni. Co ważne, stal tego gatunku nie poddaje się kompletnie działaniu zasad, kwasów i innych agresywnych środków chemicznych, co oczywiście sprawia, że znajduje zastosowanie przy produkcji tego typu środków. Stal kotłowa jest tez wykorzystywana jako półprodukt, do wytwarzania na przykład śrub czy prętów, które mają być narażone na bardzo wysokie obciążenia. Dużą zaletą tego gatunku stali jest jej spora podatność na obrabianie, dzięki czemu wykonywanie z niej części mechanicznych czy pół-fabrykantów jest stosunkowo proste.

Stal jest jednym z najtwardszych i najbardziej solidnych surowców na ziemi. Dodatkowo jej właściwości można wzmacniać, dodając do niej inne substancje chemiczne i związku. W wyniku tego powstała między innymi stal kotłowa, czyli jeden z najbardziej odpornych materiałów na rynku,