Zrób to sam – domowe jogurty

Zrób to sam – domowe jogurty

 

Jogurt to szybki pomysł na śniadanie bądź przegryzkę w ciągu dnia. Warto jest wybierać produkty ze sprawdzonym składem – które nie zawierają dużej ilości cukru i innych sztucznych dodatków. Dobrym pomysłem jest samodzielne przygotowanie domowego jogurtu.

Smaczne jogurty domowe – jak je przygotować?

smaczny jogurt domowyWarto jest się przekonać do stworzenia jogurtu w domowych warunkach, ponieważ jest on w większości o wiele bardziej zdrowy, niż te, które można znaleźć na sklepowych półkach. W sumie, aby tego dokonać wystarczą jedynie dwa składniki, jest to mleko oraz porcja szczepów bakterii (do kupienia w sklepach oraz przez internet). Warto jest pamiętać o jednej zasadzie – tłuściejsze mleko daje gęściejszy jogurt. W ten sposób można w prosty sposób stworzyć nie tylko standardowy jogurt naturalny czy kefir, ale również jogurt grecki, który dzięki swojej gęstości doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek, skutecznie stanowiąc zamiennik kalorycznej i chemicznej śmietany. Do stworzenia jogurtu potrzeba również jogurtownicy. Na sam początek jednak można skorzystać z urządzenia typu multicooker lub poradzić się babci w jaki sposób dawniej przygotowało się smaczny jogurt domowy. Kiedyś nie było bowiem tak dużego wyboru jogurtów na sklepowych półkach i gospodynie domowe radziły sobie w inny sposób – korzystając z produktów dostępnych w swoim gospodarstwie tworzyły różnego rodzaju przetwory mleczne. Tak powstałe jogurty w domowym zaciszu są nie tylko eko, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Do jedzenia domowych jogurtów warto jest przekonać całą rodzinę. Są one bardzo zdrowe oraz zapobiegają niedoborom wapnia i innych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin i mikroelementów. Domowe jogurty to zdrowie w czystej, naturalnej postaci.